Je kunt niet alle yogahoudingen meedoen. Wat doe je dan?

Je baalt, want je kunt niet alle yogahoudingen meedoen. Je ziet dat andere mensen zich makkelijk dubbelvouwen en jou lukt dat niet. "Ik ben niet goed in yoga!" zeg je. Of: "Ik ben niet lenig genoeg voor yoga". Onzin, vinden wij. Ook als je niet alles mee kunt doen, door stijve spieren of blessures, is yoga wat voor jou.

4 dingen die je altijd kunt doen tijdens een yogales:

#1 Gebruik je aandacht

Als je jezelf niet zomaar in alle yogahoudingen kunt manoeuvreren, dan is de kans groot dat je je gedachtes laat afdwalen. Naar je boodschappenlijstje of naar gedachtes als: dit lukt mij ook nooit! Herken je dit omdat je bijvoorbeeld stijf bent of een blessure hebt? Gebruik dan je aandacht om je volledig te richten op alle sensaties die je in je lichaam voelt. Een mooie mindfulness oefening!

#2 Let op je lichaamshouding

Als je niet alles kunt meedoen, kun je juist extra letten op hoe je je lichaam beweegt. Je kunt meer letten op fysieke aspecten van je lichaam, bijvoorbeeld: knieschijven optrekken, navel in, kin naar je borst: wat er automatisch voor zorgt dat je je geest een taak geeft en dat ervoor zorgt dat je meer in het hier en nu bent.

#3 Bewaak je grenzen en geef je lichaam wat het nodig heeft

Je leert ook juist goed luisteren naar jouw eigen lichaam: als je niet in een kindhouding (childpose) kunt zitten, kun je met alternatieven ervoor zorgen dat je er toch in kunt komen: met een rolletje onder je billen, je knieën dichtbij elkaar in plaats van breed op de mat, met je voorarmen leunen op de bank, of op je rug komen liggen met je knieën naar de borst. Leren dat een houding voor jou niet werkt, is je grenzen aanvoelen. Dit zorgt ervoor dat je beter voor jezelf leert zorgen, ook in het dagelijks leven.

#4 Volg je gedachtes en merk je gevoelens op

Ook als het helemaal niet lukt met een bepaalde houding: let op je adem en stel jezelf de vraag: hoe voel ik mij nu? Waar gaan je gedachtes heen? Zo train je jezelf tijdens de yogales om jouw gedachten van een afstandje te bekijken en niet overal in mee te gaan. En het geeft je de ruimte om contact te maken met jouw binnenwereld: hoe je je voelt die dag en wat er binnenin jou speelt. Zo kun je beter afstemmen op jouw eigen behoeftes en er ook naar (leren) handelen.

Al met al kun jij dus heel goed een yogales volgen door deze 4 punten langs te gaan. Zelfs al lig je de hele yogales in kindhouding, zit je op een stoel of blijf je op je rug liggen: yoga kan altijd en is er voor ieder mens, moment en lichaam!

Leef je met een chronische aandoening en/of chronische vermoeidheid, dan wil je geen uitdagende houdingen die (nog) meer klachten kunnen veroorzaken. In dat geval verwijzen we je met liefde door naar onze yogacollega Astrid van De Online Yogaschool.

Vorige
Vorige

8x dit zijn de voordelen van ochtendyoga

Volgende
Volgende

Hoe yoga in de ochtend jouw leven kan veranderen